Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Мястото и ролята на Бенковски в революционното движение и Освобождението – 3
Посвещавам този репортаж в три части на моите сърцати и неуморни колеги от Дирекция на музеите – Копривщица, които не жалят сили, знания и умения, за да съхраняват за поколенията богатото историческо наследство на своя град и достойно да отбелязват славни личности и годишнини от неговата история

В националните чествания по повод 170-годишнината на Георги Бенковски в Копривщица особено място зае младежката дискусия на тема „Моето училище – моят патрон“, в която взеха участие представители на няколко училища от цяла България, носещи името на Войводата.
Дискусията се проведе на 21 септември 2103 г., събота, в конферентната зала на общинския Жив музей (Старото училище) и бе открита от Искра Шипева – директор на музеите в Копривщица.

Кратко встъпително слово произнесе историкът проф. Андерй Пантев, който очерта главните моменти от живота и делото на Георги Бенковски. Един от акцентите в експозето на професора бе поставен върху отношението на войводата към, както днес се изразяваме, етническия модел. Той цитира следните думи на Бенковски: „Нашата цел не е да нападаме сиромашките и угнетени селяни, та били бългаи или турци. Ние сме въстанали… против кръвопийците паши и кадии, които са общи врагове и на двата народа.“ И после стана ясно, че ги е припомнил неслучайно, тъй като в едно от училищата, чиито представители участваха в дисусията, учат много деца от турския етнос у нас…

След това проф. Пантев откровено си призна, че не му е силата да бъде водещ, и преотстъпи – както някога Волов на Бенковски  - тази нелека длъжност на уредника от Дирекцията на музеите Кунка Неделева, която се справи умело с ролята си, предразполагайки учениците към успешно представяне и откровен диалог, като намираше и точните думи, свързващи последователните ученически презентации.

е

И така, представиха се едно след друго: Средно спортно училище „Георги Бенковски“- Плевен; СОУ „Любен Каравелов“ – Копривщица (в скоба ще отбележа, че копривщенското училище по правило участва във всички подобни срещи и дискусии между представители на училища, носещи имената на Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, Георги Бенковски; и е ясно защо…); ОУ „Георги Бенковски“ – с. Беломорци, Община Омуртаг, Търговищка област; 143. основно училище „Георги Бенковски“ – София; СОУ  “Георги Бенковски“ – Пазарджик; СОУ „Георги Бенковски“ – Тетевен; ОУ „Георги Бенковски – с. Мирково, Софийска област.
Чрез мултимедийни презентации, изготвени от самите питомци под ръководството на техните преподаватели, учениците представяха с неприкрита гордост своите училища, някои от които имат завидна биография и над стогодишна история, а в тях са учили десетки известни днес личности от всички области на живота – от спортни шампиони до действащи или бивши политици и държавници.

Най-ценното бе уважителното отношение на подрастващите към образователния процес, към фигурата на учителя, към техния патрон, което ясно пролича по време на свободния разговор след прикючването на презентациите. Насърчавани от Кунка Неделева и проф. Пантев, много от децата изразиха своето лично отношение към Войводата, какво представлява той за тях, с какво може да служи като пример в днешно време, задаваха и въпроси.

Впрочем, всички участници в дискусията получиха почетни грамоти, а те от своя страна дариха на къща-музей „Георги Бенковски“ изготвени от тях самите документални филми, вестници, снимки, листовки и други материали.

Трябва много високо да оценим усилията на организаторите от Дирекцията на музеите – Копривщица, успели да обезпечат в днешните бедни времена присъствието и пребиваването на толкова участници. А що се отнася до децата, подготовката им за участието в дискусията, възможността да разсъждават по толкова значима тема, както и да се запознаят отблизо с историческото минало на Копривщица, несъмнено ще остави дълбока следа в тяхното съзнание и ще окаже голямо въздействие върху техния духовен мир.

Лично аз не се съмнявам в това, наблюдвайки одухотворените им лица, проявения искрен интерес, голямото желание да научат нещо повече. Същото с пълна сила важи и за учениците от турския етнос от с. Беломорци, което предизвика уважението на всички присъстващи и дава надежди и гаранции за успешно развитие днес на т. нар. етнически модел, който някои днес се опитват да подлагат на изпитание и да го използват за политически цели с рекетьорски манталитет.

25 септември 2013 Коментари

Вашият коментар: