Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Хемънд Инис, „Самотният скиор“

Хемънд Инис, „Самотният скиор“

Превод от английски: Богомил Бенев, 1982
………………………………………

Псуваше така цветисто, че стихотворение можеше да се напише от неговите изрази.
…..
Правителството няма да спечели кой знае колко от тази сделка. Което е добре, тъй като ние не обичаме правителството. То е южняшко, а ние предпочитаме Австрия. Италианци сме, но смятаме, че австрийците управляваха по-добре. Ако имаше плебисцит, аз мисля, че тази част от страната щеше да гласува за връщането ни към Австрия.
…..
— Ние сме театрална нация. И затова, когато екзекутират италианец, той умира красиво. Може да не му харесва финалът на представлението, но той се наслаждава на тържествеността на момента.

За човек, работил дълги години в такава вълча професия като кинаджийската, той имаше необикновено меко сърце.

Аз ходих веднъж в Сицилия. Беше през лятото — само прах и мухи.

Бях смутен и, да си призная, леко уплашен. Керамикос не се държа като ядосан човек, но в тихата, кротка закана на неговите думи имаше нещо много по-заплашително.

Стана ми студено и ми се приспа. Започнах да мисля за ските. Трябваше отново да ги затегна за обувките. А това щеше да е толкова изморително! Мислите ми се ограничаваха само до това единствено действие. Светът се бе смалил до един чифт ски.

Джо беше толкова сигурен в света, който го заобикаляше. За него той представляваше единствено обект за снимане.

- Ти смяташ, че можеш да ме правиш на глупак — отвърна Валдини на английски с вбесен глас. — Ти мислиш, че аз нямам гордост. Едно време ти с удоволствие казваше: „Си, си, синьор Валдини!“ Това беше по времето, когато ти беше моя собственост заедно с още петдесет момичета като теб. Но след като позволих да ми казваш Стефан как само се наду от гордост!

Държеше се като уличен продавач, за да разпръсне над своите слушатели изкуствения блясък на веселостта.

Джо пиеше, защото всички се бяха сдобрили отново и това го разнежваше. Той мразеше емоционалните конфликти. Без съмнение това бе причината да е все още ерген.

-          Но бих могъл, разбира се, да изтрезнея, ако ми изтъкнеш някаква уважителна причина, заради която трябва да го направя.

5 ноември 2017 Коментари

Вашият коментар: