Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Паметник на един буйнословец

В ранния следобед навръх 24 май 2012 г. на площада пред бившето кино „Изток“ в столичния квартал „Изгрев“ бе открит паметник на волнодумеца Радой Ралин, изработен от скулптора Георги Чапкънов. На семплата – напълно подходяща за личността на поета и сатирика Радой – церемония се бяха стекли десетки граждани, сред които много близки и приятели на буйнословеца, писатели, художници, артисти, журналисти.

Едва ли има по-подходящ ден за откриване на паметник на твореца,  чието оръжие бе Словото. И през годините на тоталитарния режим (когато вбеси лумпените от „народната“ власт със сборничето с епиграми и илюстрации на Борис Димовски „Люти чушки“) и на „мирния“ криминално-агентурен посткомунизъм, Радой Ралин неуморно сееше край себе си лютите семенца на опозиционното словесно бунтарство, непримиримост, несъгласие, противостоене на вездесъщата простащина и тепегьозлук – политически, социален, партиен, човешки, бай-Ганьовски…

И сега наниз пресни люти чушки в ръката на твореца напомняше за емблематичната за епохата на дълбокия епиграмада „Люти чушки“.

„… тъй, от дните славни и хайдушки
сме изяли много люти чушки.
Затова ни е лютив езика -
и тежко му, кой ни предизвика…“

Изввестно е, че дори много от създадените на фолклорен приницп епиграми и анекдоти пак се приписваха нему, защото така придобиваха едно по-висше, Радой-Ралинско качество, което е може би най-висшето национално признание за един творец.

Чапкънов е увековечил Радой Ралин в характерна поза и типични жестове – така, както мнозина го помнят, сладкодумно разказващ поредната си лакърдия пред познати и непознати, провокиращ „невинни“ случайни минувачи (и нерадко минувачки!) с новите си сатирични хрумвания и еротнични намеци….

Според жители на района и негови съседи (домът на Радой е съвсем наблизо), пространството пред сегашната „БИЛЛА“ е било любимото място за разходки на Радой, което обяснява най-добре избора за поставяне на паметника именно тук, а не някъде из центъра, пък било то и пред Софийския университет, каквато е била първоначалната идея на инициаторите.

Сега всеки, комуто свободомислието и волнодумството са близки и необходими като „слънцето и въздуха за всяко живо същество“, може да дойде и да ги чуе лично от емблемата на българското буйнословство – Радой Ралин.

http://slavimirgenchev1953.blog.bg/zabavlenie/2012/04/17/s-pyrvoto-izdanie-na-quot-liuti-chushki-quot.941022

24 май 2012 5 Коментара

5 Коментара за “Паметник на един буйнословец”

 1. ВМРО коментира на 24 май 2012 :

  Браво на инициаторите! Радой е символ на свободомислието за всички българи без комунистически „идеи“ в кратуните!

 2. Славимир Генчев коментира на 24 май 2012 :

  Изключителна личност и достойно увековечаване.

 3. Симка коментира на 25 май 2012 :

  Наистина нямаше по-подходящ ден от 24-ти май за откриване паметника на Радой Ралин. Чудесно реализирана инициатива.

 4. Славимир Генчев коментира на 25 май 2012 :

  Така е, и аз много се радвам!

 5. Slavomir коментира на 17 юни 2012 :

  Много ще бъде добре, догодина да празнуваме истински 24 май на същото това място.И още името на Радой няма нищо общо с „Атакачи ки джии те“ това е ДС постановка! „Тези с чайките ни ни …. майките.“

Вашият коментар: