Начало » Й. Моите факултети » Арх. Вельо Дебелянов за полк. Борис Дрангов

Първи братовчед на Димчо Дебелянов за полк. Дрангов

В книгата си „Копривщица в сърцето“ арх. Вельо Дебелянов – първи братовчед на Димчо Дебелянов, син на чичото на поета Иван Дебелянов, предава един малко известен, но много ценен свой спомен за полк. Борис Дрангов от времето, когато се е обучавал в Школата за запасни офицери в Скопие, ръководена от полк. Дрангов. Самият арх. Дебелянов (1 май 1892 – 9 май 1973) е много интересна и колоритна личност, и то не само заради близката си родствена връзка с един от най-големите поети на България, от чието рождение тази година се навършиха 125 години.

На 1 май се навършиха 120 години от неговото рождение – годишнина, която мина незаслужено незабелязано. (В друг материал ще се постарая поне малко да разкажа за този забележителен човек – политик, общественик, държавник, виден деец на Демократическата партия, кмет на Копривщица. Поради тази причина той е мразен от комунистите и след заробването на България от тях животът му става много труден, но професионалните му качества го спасяват и той успява да се реализира като архитект. Най-известното му творение е кооперацията „Асеновец“ на Орлов мост).

Сега обаче ще предложа на интересуващите се само спомена на арх. Дебелянов за полк. Дрангов,  който допълва с още нюанси добре познатата, но не и сред широката общественост, личност на един от най-големите ни военни дейци и пълководци.

26 май 2012 4 Коментара

4 Коментара за “Арх. Вельо Дебелянов за полк. Борис Дрангов”

 1. монархист коментира на 27 май 2012 :

  Има ли сме мнозина достойни българи, каквито днес няма и няма да има, уви.

 2. Славимир Генчев коментира на 27 май 2012 :

  Нищо не може да се направи. ((((

 3. патриот коментира на 28 май 2012 :

  И за двамата: шапки долу!

 4. Славимир Генчев коментира на 28 май 2012 :

  Шапки долу!

Вашият коментар: