От 1 юни 2012 г. влиза в сила тоталната забрана за пушене на закрити обществени места като ресторанти, кръчми, барове и др. Към момента в 15 държави от Европейския съюз пушенето на закрити обществени места е забранено.
В Ирландия, Великобритания, Гърция, Испания и Унгария вече има тотална забрана за цигари в барове и ресторанти. А в Италия, Швеция, Малта, Латвия, Финландия, Словения, Франция, Холандия, Кипър и Полша се пуши в специални затворени помещения.

———————————-
Както се вижда, Люксембург не фигурира в тези „забранителни“ списъци. И няма изгледи да се втурне да се включва в тях.
При една от разходките си тези дни – тъй като си беше бая студено – решихме да влезем в някое кафене, за да пием по кафе и да се постоплим. Надявах се да има отделение за пушачи, наплашен от войната срещу тютюнопушенето в България. За моя приятна изненада още с влизането усетих галещия ноздрите приятен тютюнев дим. Радост вкъщи!

Кафенето „Дук“ е в центъра на Люксембург, недалеч от Министерството на външните работи на Люкс. Цялото заведение е за пушачи и никой никого не преследва със забрани, въоръжен до зъби с евродирективи. Предварително се извинявам за малките снимки, но паметта на телефона явно се беше „свила“ – и той сам мина на „малък“ режим.

Кафето е две евро, а кутия „Кемъл“ – 5.20 евро. В България е 4.80, но лева… ;) , и докато имам, ще си пуша от „нашите“ … )))

Има апарат за цигари и докато поседяхме, поне трима души си купиха цигари.

През прозореца на кафенето се вижда сградата на МВнР на Люксембург.

Площадът пред МВнР (на снимката долу).

Вляво от МВнР се виждат кулите на Люксембургската катедрала.

Тази камбана се намира в двора на МВнР.

МВнР на Люксембург

Министерският съвет на Люксембург. Тук е и кабинетът на Жан-Клод Юнкер – премиер на Великото херцогство и ръководител на еврозоната.

А това е входът на катедралата.

Непосредствено до нея е националната библиотека на страната. Колкото хора влизаха в катедралата, толкова влизаха и в библиотеката. )))

Общ изглед на катедралата и библиотеката

А това е Паметникът на славата, посветен на загиналите за свободата на Люксембург през Първата и Втората световна война, както и в Корейската война.


Откъс от словото на Великата херцогиня Шарлот, произнесено на 16 април 1945 г. след освобождението на страната от нацистите.

Непосредствено зад Паметника на Славата започва „пропастта“ на т. нар. Грунд – стария град Люксембург.

Изглед към Грунда

30 май 2012 2 Коментара

2 Коментара за “Един пушач в Люксембург”

  1. Весислава Савова коментира на 30 май 2012 :

    Така хубаво се разходих със снимки и текст, докато си изпуша цигарата в едно кафене – все пак все още е 30.05.2012 г. Благодаря, Слави!

  2. Славимир Генчев коментира на 30 май 2012 :

    :)

Вашият коментар: