Късмет няма, освен ако не си го заслужиш. :) Това е стара истина, но така или иначе за мен беше голяма чест да бъда в Ловеч сред многобройните си приятели и познати в навечерието на празника на града – Освобождението от турско влрадичество, от което днес се навършват точно 135 години. Програмата за честванията е богата и разнообразна и включва десетки прояви, като се почне от концерти и изложби и се стигне до възстановка на епизоди от славните събития и дни (режисьор на спектакъла е Николай Поляков).

Честванията започнаха на 21 август с две изложби – на площад „Тодор Кирков” в кв. „Вароша“ бе открита фотоизложбата „135 години Руско-турска освободителна война”,

а в Янковата къща – изложбата „Дувари” от тазгодишния национален пленер по живопис и скулптура, и с концерт на Милен Тотев в залата на музея „Васил Левски”, в който и аз имах удоволствето да участвам с няколко песни, както и да връча грамоти на неколцина ловчалии „За изкючителен личен принос и популяризиране творчеството на български и чуждестранни бардове в България и чужбина“: Иван Лалев – директор на РИМ – Ловеч, Теодор Тончев – уредник на музей „Васил Левски“, Жанина Илиева – секретар на Клуба на дейците на културата – Ловеч, Николай Василев – началник на Военен клуб – Ловеч, Добрина Атанасова – председател на Творчески клуб „Висоцки“ – Ловеч, Георги Велев и Тодор Георгиев – активни членове на ТК „Висоцки“…

————————————————

Горните снимки направих пътем към музея на „Васил Левски“, където се състоя концертът на Милен Тотев с моето скромно участие с три песни, което бе мотивирано най-вече от песента ми за Апостола, която неведнъж съм изпълнявал в Ловеч, но за пръв път – в музея, където „й е мястото“, поне според мен. Основанието ми е много просто: ако разглеждаме Руско-турската война като своеобразен връх на българските национално-освободителни борби, няма как да не видими огромната роля на Васил Левски за създаването на комитетската мрежа и на цялостната революционна организация, на чиято основа избухна от своя страна Априлското въстание, чието кърваво потушаване пък става причина за обявяването на войната.

Същевременно, имайки предвид желанието на Апостола (а и на други революционни деятели) българският народ да се освободи сам, за да запази и независимостта си, не можем да не споменем героичните боеве на Шипка, където българските опълченци решават до голяа степен изхода на войната. Не случайно патриархът на българската литература Иван Вазов пише в „Опълченците на Шипка“:

„Нека таз свобОда да ни бъде дар…

Нека…
Но ний помним, че в нашето недавно
има нещо ново, свети нещо славно,
що гордо разтупква нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди!“

Нашето освобождение е по равно плод на съвместните руско-български свидни жертви и героични усилия и националната ни чест изисква да изтъкваме това. Казах няколко думи в този дух и смисъл и присъстващите на концерта руски гости съвсем правилно ги възприеха.
Оттук насетне за самия концерт, открит от директора на музея Теодор Тончев, думата имат многобройните зрители, които – съдейки по това как попиваха всяка изпята дума от песните, изпълнени от Милен – бяха нещо много повече от публика: бяха част от празничния концерт. Аплодисментите и бисът го потвърдиха недвусмислено. Даже се пошегувахме, че с този съвместен концерт ние открихме предсрочно 12-ия Бардфест в Ловеч, който ще се проведе от 31 август до 2 септември в големия салон на Ловчанско читалище „Наука“, като преди това – на 29 август – в залата на Национален клуб – БТА, кметът на Ловеч г-н Минчо Казанджиев, под чийто патронаж се провежда фестивалът, ще даде специална пресконференция за медиите от 12 до 13 часа.

Преди концерта се отбих във Военен клуб – Ловеч, където поднесох на неговия началник Николай Василев юбилейния брой „Да се завърнеш…“, подготвен от Дирекция на музеите – Копривщица, по случай 125-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов – поет и подпоручик, загинал като командир на рота от 22. пехотен Тракийски полк на Седма рилска дивизия на 2 октоммври 1916 г. по време на Първата световна война, в която България и българският народ участваха с голям ентусиазъм, водени от национлания идеал – обединението на България в естествените й етнически граници. Военен клуб – Ловеч, има богата и разнообразна дейност, както и много посетители, които във всички случаи ще проявят голям интерес към вестника.

http://slavimirgenchev1953.blog.bg/izkustvo/2012/08/15/iubileiniiat-vestnik-quot-da-se-zavyrnesh-quot-ni-vryshta-ky.988670

……………………………..

Към „Вароша“ и музея на Апостола на свободата

Моменти от концерта и обстановката в музея на Васил Левски

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151026395135143.413675.710660142&type=1

……………………………….

Върнах се от Ловеч в деня на неговото освобождение и не можах да присъствам на другите интересни прояви, но съм щастлив, че почувствах празничната атмосфера на града и дори бях за кратко част от нея, особено като „гост“ на Творчески клуб „Висоцки“; слагам гост в кавички, защото всъщност съм почетен член на клуба….

Направи ми впечатление и изключително големият интерес на хора от цялата страна, които неуморно обикаляха било из Вароша, било в други места в Ловеч, водени очевидно и от любознателност, и от чувство на преклонение пред подвизите на предците ни.

——————————-

Днес, 22 август 2012 г., бяха пресъздадени паметните събития от онези години. Първо бяха поднесени цветя на паметниците на загинали ловчалии – в двора на катедрален храм „Света Троица”, на ул. „Цачо Шишков” и в кв. Дръстене – в 16 ч. В 17 ч. ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя на Алеята на българо-руската дружба, на Белия и Черния паметник. Двадесетина минути след това от Алеята ще тръгне шествие, което ще мине през площад „Тодор Кирков” и ще стигне до Ловчанско читалище „Наука”. На площада то ще бъде посрещнато от „свидетеля” на събитията отпреди 135 години – актрисата Слава Георгиева, която ще сподели спомен от първото освобождение на Ловеч. Колегата й Софрони Рацов ще припомни как е възстановена турската власт в града, ще разкаже за жестокостите и клането.

Кулминацията ще е посрещането на генерал Скобелев, героя от второто освобождение на Ловеч. В ролята му ще влезе директорът на дирекция „Култура и работа с младежта” в Лотошинския район Сергей Широков. Той ще блесне със специален генералски мундир, ушит в Русия специално за церемонията в Ловеч на 22 август,

и ще прочете на руски език част от прокламацията на император Александър II Освободител. В свитата на Белия генерал ще бъдат „опълченци” от ловешкия клуб „Традиция”. Църковният хор „Евстати Павлов” ще изпълни тропара „Спаси, Господи, люди Твоя” – така както наистина се е случило на площада във Вароша при първото освобождение на Ловеч.
Гости на Ловеч за годишнината са представители на руския град побратим на Ловеч – Лотошино, водени от първия заместник на главата на района Вера Вдовина, в делегацията е още и председателят на комитета по инфраструктура Николай Солонец. Гостува и естрадната група „Душа”, която в сряда вечерта ще изнесе концерт в читалището след края на тържествената сесия на общинския съвет.
В 21 ч. днес ще бъде представен спектакълът „Звук и светлина” – „Историята своя тачим”.

Заб. Информацията е от сайта на „Ловеч днес“

——————————————————————————-

На 22 август из центъра на Ловеч още по хладина преди новите температурни рекорди (да не дава Господ)…

22 август 2012 4 Коментара

4 Коментара за “На освобождение в Ловеч”

 1. Милен Тотев коментира на 23 август 2012 :

  Слави, пресконференцията е в…БТА, не в София Прес !!!

 2. Николай Василев коментира на 23 август 2012 :

  Господин Полковник Генчев, за мен и приятелите, беше удоволствие , че посетихте Ловеч по време на тържествата и отразихте професионално богатата програма и с ваше участие.До среща на Бардфест Ловеч – 2012г“

 3. Славимир Генчев коментира на 23 август 2012 :

  Удоволствието е мое, г-н Василев – Началник на Военен клуб – Ловеч, който е станал един от важните културни центрове в цялата област! Доскоро!

 4. Славимир Генчев коментира на 23 август 2012 :

  Да, видях, добавих и часа. :)

Вашият коментар: