На 21 септември 2012 г. в София се проведе протестно мирно шествие в

подкрепа на сирийския народ, организирано от Асоциация „Свободна Сирия“.  На кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ в самия край на градинката около Националния дворец на културата се събраха над 150 представтели на сирийската общност в България, които се обявяват за сваляне на сирийския диктатор Башар ал Асад и неговия режим.

Шествието с развети български и сирийски знамена и възгласи „Свобода за Сирия“ премина по маршрут:

бул. „Витоша“, пл. „Св. Неделя“, Ларгото и покрай президентството се отправи към ул. „Московска“ 9, където сърцатата и неуморна активистка Азхар Аломар и нейни колеги връчиха апел до Представителството на Европейската комисия в България.

Снимки Тоni Тоnka Тоni

Както винаги от началото на простестите преди година и половина досега, протестиращите изказаха своите сърдечни благодарности към българския народ и правителство за тяхната съпричастност към трагедията на сирийския народ. Мнозинството от българските граждани подкрепя справедливата кауза на противниците на диктаторския режим в Сирия, който в продължение на 18 месеца пред очите на целия свят извършва чудовищни престъпления срещу собствения си народ. Същевременно ясно и категорично сирийците осъждат подкрепата на Русия за Башар ал Асад и неговото кърваво управление. Тази именно руска подкрепа в съчетание с някои негативни геополитически обстоятелства в момента позволява на Асад да извършва престъпления срещу човечеството, както в кайна сметка ще бъде квалифицирано неговото обречено управление.

Надя Хамами -

една от активистките на Асоциация „Свободна Сирия“, изтъкна, че Башар ал Асад не е „нашият президент“; той е президент на една разорена страна, в която всеки ден загиват стотици хора, много от тях деца. Г-жа Хамами изрази радостта си, че толкова хора са подкрепили протеста и че това единство им е нужно, защото те са хората, които ще възродят Сирия след прогонването на диктатора. Сред протестриащите имаше и много кюрди, на които Сирия също е родина, подчерта ораторката, и в нея те са си „у дома“. Тя благодари също за българската подкрепа за сирийската опозиция, както и на обикновените жители на турските села, които, въпреки трудностите, приютяват хиляди сирийски бежанци.

По-долу е текстът на писмото до Еворпейската комисия

До
Представителството на Европейската комисия в България
ул. „Московска” 9
София 21 септември 2012 г.


Призив за засилване на международния натиск върху режима в Сирия

Обръщаме се към Представителството на Европейската комисия в България с призив за незабавен и категоричен натиск от страна на Европейската комисия върху режима в Сирия и за предприемане на спешни мерки за възстановяването на свободата и мира в страната.
Ние оценяваме високо политическата подкрепа, която нашият народ получи досега, както и хуманитарната помощ в размер на над 200 млн. евро. Същевременно обаче настояваме да се чуе на висок глас, че в страната ни ситуацията ескалира всеки ден и че е необходимо спешно да бъдат предприети по-решителни и категорични действия от международната общност.
От началото на насилието в Сирия на 15 март 2011 г. изминаха 557 дни, които отнеха живота на повече от 32 000 сирийци, сред които борещи се с правителствените войски, както и обикновени граждани и деца. Националните и световните организации изнасят различни цифри за броя на загиналите, но зад тях стоят опожарени семейства – сираци и осиротели родители. По данни на УНИЦЕФ убитите деца в Сирия до момента са над 500. Устроени сме така, че когато се съобщават числа с нули в края, ги възприемаме като статистика, но нулите в тях за нас образуват знака на една безкрайна човешка трагедия.
Повече от 2,5 млн. сирийци са засегнати от кризата, броят на бежанците в Ливан, Турция, Йордания и Ирак надхвърля 240 000 души.
Вярваме, че авторитетът на Европейката комисия може да помогне за обединяване усилията на всички международни институции и да се повлияе по-бързо и по-резултатно. Времето, необходимо за спиране на гражданската война, отдавна не се измерва с дни, а с жертви.

Асоциация „Свободна Сирия”

21 септември 2012 4 Коментара

4 Коментара за “Свобода за Сирия”

 1. Furera1488 коментира на 22 септември 2012 :

  ох,да ги ожали човек опозиционерите….колко безащинтни и нещастни са…а като влизат в църквите с викове „Аллах акбар“ къде е световната ОВЧЕственост???

 2. Славимир Генчев коментира на 23 септември 2012 :

  Говорим за различни хора.

 3. Есения музыкант коментира на 14 октомври 2012 :

  Прошу прощение а как добавить свою публикацию на блог ? (без регистрации)

 4. Славимир Генчев коментира на 14 октомври 2012 :

  Куда? Можно как коментар.

Вашият коментар: