Начало » Б. Поезия » Последен рейс за Христо Граматиков

На 66 години ни напусна един добър приятел – бургаският бард, сатирик, поет, преводач, любител актьор и режисьор, организатор на значими фестивали на авторската песен – Христо Граматиков.
Потегли и той на последния рейс, от който връщане няма.
Бог да го прости!
————

Христо Граматиков е роден на 11 юни 1947 г. в Поморие. Завършил е специалностите „Автоматизация“ в Москва и „Стопанско управление“ в Бургас.
От младежка възраст се занимава с музика, театър и сатира. Свири във ВИГ на българските студенти в Москва „Юнаците”, основател и режисьори на театрално студио „Вторник”. Пише песни по свои стихове и стихове на други поети. Издал е стихосбирките „Оловни мрежи“ (1988) и „Слънчеви пристанища“ (2005), аудиокасета „Довиждане, момчета“ (1996), компакт диск „Старо корабно въже“ (2003), книги с песни – „Алегро Сентенциозо“ (2004) и „Homo Anhialus“, сатиричния сборник „Вчерашен миш-маш. Иронични бъркотевини”.
Христо има и много преводи от руски на автори като Роберт Рождественски (издадени в книгата „Несъвместимост“), Евгений Евтушенко, Расул Гамзатов, Андрей Вознесенски и др.; превеждал е песни на Висоцки, Окуджава и други руски бардове. Той е инициатор, създател и вдъхновител на „Кръга на барда” – Бургас, който всеки месец организира представяния на бардове обикновено в салона на бургаското читалище „Фар”. „Кръгът на барда” издава книги на свои членове, изнася концерти и популяризира бардовското изкуство.
Христо е носител на множество награди и отличия от различни национални срещи на поетите с китара: личен плакет „Сребърен ритон” от министъра на културата за изключителен принос в развитието на авторската песен, Голямата награда на Софийските вечери на авторската песен, наградата „Морски струни”, на Община Ловеч, на Шумен бард и други.


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KJklqhCK6Lg

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u13UHyDClG8

30 април 2013 Коментари

Вашият коментар: