Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Иложба „Родът на Бенковски в документи, снимки и картини”

Палавеевите къщи – Копривщица

Иложба „Родът на Бенковски в документи, снимки и картини”, открита на 22 септември 2013 г. в галерия „Палавееви къщи” – Копривщица

Светлана Мухова,

уредник на къща-музей „Георги Бенковски“ – Копривщица

За рода на Бенковски и за фамилията Хлътеви се знае много малко. В Копривщица тази фамилия не е запазена. Гаврил Хлътев (Бенковски) е имал две сестри, които след Освобождението не живеят в Копривщица и естествено приемат фамилиите на своите съпрузи – Маджаров и Шиндаров.
Сам Бенковски не създава семейство и не оставя потомък с фамилията Хлътев. Каква е съдбата на чичото на Гаврил Хлътев също е неизвестно. Съществува едно предание, запазено в Копривщеновия род от село Лисичево (Пазарджишко), според което чичото на Бенковски се казвал Петко Хлътев. Неизвестно кога точно, при свада убил един турчин и това го принудило да напусне Копривщица и да се укрие в село Лисичево, където вероятно заради произхода си от Копривщица е бил наричан с такъв прякор, превърнал се по-късно във фамилия за неговите потомци.
Днес представителите на Копривщеновия род в Лисичево смятат себе си за потомци на рода Хлътеви и за родственици на войводата Бенковски, който се ползва с особена почит в този род. Наистина за чичото на Бенковски и неговите потомци днес в Копривщица не се знае нищо, освен кратката информация от спомените на Михаил Маджаров. Все още обаче не са открити и документи, доказващи достоверността на Лисичовското предание.

В изложбата са представени снимки и документи, съхранявани в Дирекция на музеите – Копривщица, както и богата колекция на изданията на двамата най-изявени представители на рода – Михаил Маджаров /племенник на Бенковски/ и неговата дъщеря писателката Анна Каменова.
Не смятаме, че с тези малко документи можем да кажем за историята повече от това, което ни е оставил М. Маджаров в спомените си. Съхранените тук документи не са с общоисторическа значимост, каквато имат неговите мемоари, но пък, от друга страна, те показват ежедневието на семейството на още един от строителите на съвременна България с неговите  радости и тревоги, с премеждията, трудностите, както тук там се забелязва и отражението на политическата деаност на бащата в живота на семейството. В някои от писмата срещаме бележки, че предстои князът да дойде в Пловдив и ще се радва да види Михаил Маджаров. Други семейни писма са написани на бланки, носещи печат на министерството на обществените сгради, пътищата и съобщенията.
Особено силно впечатление обаче правят топлотата в отношенията между членовете на семейството. Трогатлно е писмото на Нона Хлътева – майката на Бенкивски – до дъщеря й още с началните думи: „Мило ми чедо Васило…“; трогателна е и грижата й за всеки един от внуците, безпокойството й за НАскоро оперираната Анка, радостта й, че е изпратила за дъщеря си армаган – нов виенски фустан, за който съветва да се облече на Архангелов ден.
Децата от своя страна могат само да бъдат пример не само за уважение към възрастните, което е типично за онези патриархални времена, но за топла обич. В едно от писмата на малката Василка всеки абзац започва с милото обръщение „Дядко“. Винаги децата се извиняват, че са забавили писмата си, споделят и ученическите си преживелици, и своите радости и вълнения. Срещат се и бележки като: „купиха ми пиано и вече взех няколко  урока“.
Макар и незначителни моменти, но показващи колко голяма промяна е настъпила вече в живота на българина, освободен от сковаващата сянка на продължилата цели 500 години чужда власт. Изгряла е свободата и потомците на Бенковски са тръгнали по нов път в свободна държава със свое самостоятелно държавно устройство, културно, просветно развитие – именно това, за което се е борил техния неспокоен, буен роднина, за когото до края на дните си с живото си присъствие и неугаваща обич  и тъга към рано изгубения единствен син им е напомняла внушителната фигура на баба Груевица, доживяла последните години от своя дълъг живот в семейството на своя внук Михаил Маджаров.
Но и те, потомците, не са забравяли, как е дошла свободата и този, който се е жертвал за нея, а са писали и съхранявали и са ни дали именно това, което са могли да знаят само те – най близките на Бенковски.

……………………….

Нона Хлътева не е можела да пише и е диктувала писмата си, така че това не е нейният почерк, но душата й е вътре…

Книги от политика, държавника и общественика Михаил Маджаров – син на анй-голямата сестра на Георги Бенковски – Василя. Михаил Маджаров е баща на писателката Анна Каменова.

Книги от Анна Каменова

…………..

Печалните развалини от къщата на Михаил-Маджарови (където преживя старините си Анна Каменова), изгоряла преди десетина години вследствие на проявена небрежност.

Покойният голям актьор и академичен преподавател проф. Петър Петров – зет на писатеката, не можа да намери необходимите за възставовянето й средства, а и очевидно е липсвала съответната застрахователна полица. Община Копривщица и Дирекция на музеите не могат да помогнат,  тъй като имотът е частен.
Както се говори обаче в Копривщица, внукът на Анна Каменова – Васил Петров, който живее понастоящем в САЩ, е  изразил намерение да се заеме с възстановянето на имота, чийто горд наследник е.

29 септември 2013 2 Коментара

2 Коментара за “Иложба „Родът на Бенковски в документи, снимки и картини””

  1. Петя Шиндарова коментира на 8 октомври 2014 :

    Здравейте,
    бих желала да ми отговорите има ли някъде кое на родословното ни дърво, тъй като е изчезнало при ремонта на къщата на дядо ми Георги Бенковски или Гаврил Хлътов. Ходих до Къщата за да покажа на съпруга ми и детето ми родословното ни дърво, да види нашите имена там, но със съжаление ми казаха, че е изчезнала. Както казвате за нас се знае малко, но ние знаем кой сме и от къде идваме. Моля отговорете ми дали имате някаква информация.

  2. Славимир коментира на 9 октомври 2014 :

    Родословно дърво има. Беше изложено миналата година на специалната изложба „Родът на Бенковски в документи, снимки и картини“, открита на 22 септември 2013 г. в галерия „Палавееви къщи” – Копривщица. Със сигурност се намира в къща-музей „Георги Бенковски“ в Копривщица.

Вашият коментар: