Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Нов ценен сборник с изследвания за Димчо Дебелянов

Нов ценен сборник с изследвания за Димчо Дебелянов

Излезе сборникът с материали от проведената на 20 април 2012 г. в Централната сграда на Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“ в старопрестолния град Велико Търново юбилейна научна конференция, посветена на 125-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов.

Форумът бе организиран от Катедра „Българска литература“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Секция „Нова и съвременна българска литература“ към Института за литература при БАН, Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ и Държавен военноисторически архив – Велико Търново.

В рамките на конференцията бе открита богата изложба на книги и документи, свързани с военното битие на Дебелянов, някои от които се показват за пръв път пред публиката: например заповедта, с която се определят длъжностите, чиито титуляри не подлежат на военна мобилизация, включително във Върховната сметна палата, където Димчо е работел като докладчик; списък на подофицерите, които не са повишени посмъртно в чин, сред които фигурира и името на поета; списък на извадените от офицерския състав български офицери и подофицери, загинали във войните в периода 1915-1919 г., като тази заповед носи подписа на министъра на войната Александър Стамболийски (в този списък е и името на Димчо); донесение от командира на 22 пехотен Тракийски полк  относно състоялото  се фатално за поета сражение на 2 октомври 1916 г.; предложението за награждаване посмъртно с военен орден на подпоручик Димчо Дебелянов за проявената от него храброст в сражението на 2 октомври 1916 г., и още редица други ценни архивни документи

Съставителите на новия сборник са включили изнесените доклади в два различни раздела – „Студии и статии“ и „Архив, текстология, биографични щрихи“ – поради спецификата им. Освен това – чудесно решение – са поместили в раздел „Спомени“ множество лични или предадени от трети лица спомени за Дебелянов от негови приятели и близки като: К. Гълъбов, Г. Савчев, Д. Крапчев, Г. Райчев, Г. Белев, Н. Райнов, П. Осоговец, Й. Мечкаров. Събраните по този начин на едно място откъси от отделни книги или самостоятелни спомени,но публикувани в някогашни списания и вестници, трудно достъпни за съвременния читател, са ценност сами по себе си, а и придават на сборника по-популярен и биографичен характер.

В сборника са включени докладите на акад. дфн Иван Радев, проф. Михаил Неделчев, доцентите с докторска степен Иван Русков, Виолета Русева, Сава Сивриев, Людмила Стоянова, Николай Димитров, Антония Велкова-Гайдарджиева, доц. дфн Иван Станков, докторант Мария Димитрова, д-р Пламен Пенев, д-р Димитър Михайлов, Катя Зографова, Дойчо Иванов – уредник на къща-музей „Д. Дебелянов“ – Копривщица, бившия уредник на музея Славимир Генчев и други, както и на материали от литературни изследователи (като проф. Светлозар Игов например), които не взеха участие в конференцията , но текстовете им са свързани с Дебеляновото литературно наследство и включването им още повече обогатява сборника.

Един от най-важните моменти от биографията на Дебелянов е участието му в Първата световна война. Доскоро – и това мнение продължава да битува упорито в масовото съзнание и до днес, тъй като погрешно е натрапвано от десетилетия – се знаеше, че Димчо е заминал доброволно на фронта. Тези твърдения – впрочем още по онова време противоречиви и нерядко взаимно отричащи се – се оказват неверни. За това свидетелстват документите в Държавния военно-исторически архив – В. Търново, обстойно проучени от акад. Иван Радев. Ето защо си позволявам да кача няколко факсимилета от неговия доклад, за да стане ясно на всички, които се интересуват от участта на поета, този драматичен момент от неговия кратък живот. Всъщност, изясняването на този въпрос с нищо не накърнява ореола му на човек, поет и боец, загинал със смъртта на храбрите, водейки своята рота срещу онези, които всъщност и му бяха, и не му бяха врагове.

Това, което съобщи доц. Стоянова пред многоуважаваната аудитория по време на конференцията във Велико Търново, не беше известно почти никому. Ето защо ми се иска повече хора да научат за Димитър Шишманов – писател, преводач от френски и немски език, дипломат, един от осъдените на смърт в качеството му на министър на външните работи в кабинета на проф. Богдан Филов от „народния“ съд и екзекутиран (на 55 години!), син на вазоведа и етнолога проф. Иван Шишманов, чиято 150-годишнина отбелязахме наскоро.

Славимир Генчев

Заб.: През 2007 г. по повод 120-годишнината от рождението на Дебелянов се проведоха две подобни конференции, съответно в Копривщица и в София, материалите от които също бяха издадени по-късно в два отделни сборника.

На снимкта: директорът на библиотеката Иван Александров дарява на Светлин Радев за военноисторическия архив ново двутомно издание, включващо всички маршове и химни на български военни подразделения.

След първото заседание на конференцията Катя Зографова - директор на Националния литературен музей – София, откри двуезична изложба на тема „Българската литература – срещи и диалози със света“,

в която на основата на богат документален материал от фотоси, откъси и цитати от десетки произведения, писма и публикации в периодиката българската литература се разкрива като неразделна част от европейските и световните литературни събития, явления и процеси – от времето на първоучителите – светите братя Кирил и Методий, чак до наши дни.

С  доклади в конференцията участие взеха близо 20 университетски преподаватели, научни деятели и музейни специалисти от цялата страна,

Акад. Радев открива конференцията

между които акад. дфн Иван Радев, проф. Михаил Неделчев,

доцентите с докторска степен Иван Русков, Виолета Русева, Сава Сивриев, Людмила Стоянова, Николай Димитров, Антония Велкова-Гайдарджиева, доц. дфн Иван Станков, докторант Мария Димитрова, д-р Пламен Пенев, д-р Димитър Михайлов, Катя Зографова, Дойчо Иванов – уредник на къща-музей „Д. Дебелянов“ – Копривщица, и бившият уредник на музея Славимир Генчев. Прочетен бе и докладът на отсъстващия по уважителни причини Кристофър Бъкстън – английски поет, проводач и преподавател по английски език в България. (http://slavimirgenchev1953.blog.bg/poezia/2011/08/19/angliiskiiat-poet-i-prevodach-kristofyr-bykstyn-za-dimcho-de.804506)

Заб.: През 2007 г. по повод 120-годишнината от рождението на Дебелянов се проведоха две подобни конференции, съответно в Копривщица и в София, материалите от които също бяха издадени по-късно в два отделни сборника.

За мен беше голяма чест и удоволствие да взема участие в досегашните конференции, посветени на живота и творчеството на Дебелянов, както и включването на моите съобщения в споменатите сборници. Давам линк към материала, с който участвах на конференцията в старопрестолния град.

http://slavimirgenchev.info/?p=249

http://slavimirgenchev.info/?p=3980

23 ноември 2013 2 Коментара

2 Коментара за “Нов ценен сборник с изследвания за Димчо Дебелянов”

  1. Надежда Александрова коментира на 26 април 2014 :

    Здравей Слави, въвеждам в компютъра моите текстове за Дебелянов и се сетих за доклада на акад.Иван Радев, който е проучвал военните документи около заминаването на Дебелянов на фронта и ми се ще да го цитирам.
    Не съм в София и нямам този най-нов сборник, за който пишеш тук. Ти били могъл да ми пратиш статията на академика. Ако не те затруднявам, разбира се.Ще ти бъда благодарна. Н.А.

  2. Славимир коментира на 26 април 2014 :

    Наде, здравей! Нямам статията му като текст, но аз снимах най-важните страници от нея така, както са поместени в сборника, и ги качих тук. Не можеш ли да ги ползваш? Ако искаш, мога да снимам и цялата статия, а ти да препишеш отделни цитати, които са ти нужни?

Вашият коментар: