Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Учредява се Народен Копривщенски събор

През 2015 г. Националният фолклорен събор в Копривщица ще получи закрилата на ЮНЕСКО

На снимките горе:

Първа страница на в. „Копривщенци“, който ще излезе в навечерието на събора. Момент от пресконференцията в БТА

На 24 април 2014 г. в БТА се състоя пресконференция, на която бе обявено учредяването на Общонационален Копривщенски събор „Единение 1876 „, организиран в чест на 138-ата годишнина от Априлската епопея. Съборът обаче има амбицията да провежда периодично други чествания и прояви, посвеетни на бележити  годишнини и личности.

Конкретната програма за тази година включва:

30 април 2014 г., сряда


От 15.00 часа в сградата на Старото училище – проблеми на единението с модератор  доц. д-р Игнат Петров от Торомановия род


1 май 2014 г., четвъртък


1. От 18.00 часа в къща-музей „Тодор Каблешков“ – учредяване на Общонационален клуб „Единение“
2. От 18.30 часа в църквата „Успение на пресвета Богородица“ – молебен  за единение, мир и разбирателство
3. От 19.30 часа – заря на пл. „20 априлий“ в чест на 138-ата годишнина от избухването на Апирлското въстание


2 май 2014 г., петък


От 11.30 часа – възпроизвеждане на главните моменти от Априлското въстание

В пресконференцията участие взеха: зам. кметът и и.д кмет на Копривщица инж. Стоян Гарчев; проф. Искро Косев – временен координатор на Народния копрвищнески събор, той и водещ на пресконференцията; инж. Любомир Цеков – бивш кмет и сегашен председател на Общински съвет – Копривщица; арх. Стефан Беязов - почетен гражданин на Копривщица; доц. д-р Игнат Петров; Иван Василев -  общественик, бивш директор на млекокомбинат „Сердика“ – София;  Гео Кукудов – общественик, син на фолклористката Райна Кацарова. С изказвания и менния се включиха и активисти от Народния копривщенски събор като Панчо Цанков и Антон Караянев.

Новината на пресконференцията

бе съобщена от председателя на ОС – Копривщица, инж. Любомир Цеков: след направените постъпки (усилията в тази връзка датират още от 2005 г. и са свързани с името на видния юрист проф. Живко Сталев и на проф. Искро Косев) и пълна подкрепа от страна на Общинския съвет, кмета, съветниците, обществените организации и гражданите чрез Министерството на културата на Република България до генералиня секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова е изпратена молба по случай 50-годишнината на Националния фолклорен събор (НФС)

проявата да мине под закрилата на ЮНЕСКО като събитие със световно културно значение

Отговорът е положителен. На първата редовна сесия на ЮНЕСКО през 2015 г. кандидатурата на НФС – Копривщица, ще бъде представена, обсъдена и най-вероятно приета. Дано това стане преди провеждането на юбилейния събор през 2015 г.

В началото на пресконференцията проф. Косев съобщи новината


за учредяването на Народния копривщенски събор


(Повече подробности за инициативата ще публикувам по-нататък тук). Всички участници в пресконференцията изразиха своята подкрепа за този проект, който, впрочем, се радва на подкрепа и от цяла Копривщица, включително от 24 сдружения и фондации. Арх. Стефан Беязов изтъкна, че приетото още през 1971 г. постановление на Министерския съвет, с което Копривщица е обявена за град-музей вече е остаряло и не съотвества на нуждите на града; същевременно някои от неговите изисквания, като например създаването на


охранителна зона около града


все още не са изпълнени, а не съществува и съответният административен капацитет. Така че постановлението, макар че не е отменено, често се дезавоира. При едно проучване се оказва, че 25 на сто – а това като бройка са 100 паметника на културата! – от културно-историческото наследство на Копривщица е отпаднало от категорията поради липса на поддръжка, видоизменения или разрушаване, което е непоправима загуба не само за града.


В отговор на въпроси относно

транспорта и снабдяването с вода

които продължават да са голям проблем за Копривщица, г-н Гарчев даде задоволителни разяснения. Преодолян е на този етап съществуващият конфликт между автобусната фирма „Анкор“ и Община Копривщица, така че през предстоящите почивни дни и особено по време на Майските културни тържества, част от които са и проявите на Народния копривщенски събор според горецитираната прогрема, е


осигурен автобусен транспорт между гара Копривщица и самия град


Ще се търси обаче и по-дълготрайно решение на този наболял проблем. Тъй като фирма „Анкор“ не може да си покрие разходите (понякога твърде малко хора използват линията между гарата и града), тя предявява претенция за месечна сума от 4320 лева, за да поддържа линията постоянно, което е непосилно бреме за Община Копривщица. А друга фирма не се е явила! Това е частна инициатива и пазарните закони си казват думата, дори и когато съществува очевиден монополизъм.
Що се отнася до водаснабдяването, водопроводната и канализационната мрежа на града е безнадеждно остаряла морално и материално.


Случват се по 10  аварии на денонощие!!!


Общинският съвет е одобрил план за цялостна подмяна на ВиК системата, но са необходими много повече средства, отколкото може да осигури Община Копривщица. Не е зле туристите, особено патриотично настроените, когато ругаят вдъхновено водоснабдяването и канализацията, да знаят какъв е произходът на този проблем.

Иначе всички изричат патетични слова, колчем стане дума за Копривщица, за Априлското въстание, за Любен и Петко Каравелови, за Бенковски и Каблешков, за Дебелянов и Найден Геров, но опре ли въпросът до пари, всички институции бият отбой и се задоволяват с обещания. А как да стане Копривщица хем удобен за живеене град, хем целогодишна туристическа дестинация?

24 април 2014 Коментари

Вашият коментар: