Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » „Да те присрещне старата на прага…“

Димчо Дебелянов собственоръчно е написал с бисерния си почерк в трето лице ед. ч. глагола „присрещне“ с „и“. Не „пресрещне“, не и „посрещне“, а именно „прИсрещне“.
Дебелянов е създал десетки неологизми, когато думите в българския език не са му достигали, за да изрази по най-точния начин мисълта и чувстото си.
Не бива никой да го подценява, променяйки дори и един звук, използван от него.
Дори тази вечер (22 септември 2013 г.) на тържественото събрание-концерт по случай стогодишнината от създаването на Съюза на българските писатели, състояло се в Народния театър „Иван Вазов“, някой бе дал на иначе перфектната изпълнителка актрисата Йорданка Кузманова текст на стихотворението, в което бе употребен глаголът „посрещна“.
Кой е този сценарист?
Веднага да се извини и да обещае публично повече да не „редактира“ класиците!
Може да пресрещнеш някого, като му препречиш пътя.
Може да посрещнеш някого, ако знаеш точния час на пристигането му.
Но ще го присрещнеш, когато:

„…ти с плахи стъпки да събудиш в двора
пред гостенин очакван рядост плаха“.

Защото завръщането в бащината къща е внезапно, макар и винаги очаквано.
И „присрещна“ съдържа много повече значения и внушава много по-различни усещания от „посрещна“ или „пресрещна“.
Днес в множество издания и най-вече в интернет този Димчо-Дебелянов шедьовър масово се разпространява погрешно, което още повече задълбочава и мултиплицира грешката, а разни „умници“ дори почват да спорят, да ровят из речниците и да викат: „Ма няма такъв глагол „присрещна!“.
Ами именно, умници: там няма такъв глагол.
Но го има у Димчо.

Художникът Георги Машев – приятел на Дебелянов,  рисува този единствен приживе на поета портрет, докато Димчо Дебелянов лежи, покосен от високата темпуратура

Личното евангелие на Дебелянов и екземпляр от първата антология на българската поезия, съставена от него и Димитър Подвързачов и излязла през 1910 г.

Военна манерка и куфарче на Димчо Дебелянов са сред малкото запазени вещи на поета

Погребението на 3 октомври 1916 г. в двора на българската църква в Демир Хисар – Сидерокастро днес, което се намира на територията на Гърция. Димчо Дебелянов е вторият отляво.

Скръбна вест от най-близките на поета

В експозицията от известно време са изложени обяви и съобщения за рецитали по Дебелянови стихове от кръжеца за художествено рецитиране „Живо слово“, чиито членове по този начин набирали средства за фонд „Дебелянов“. Една от активистките и ентусиастки е Анна Каменова – дъщеря на сестриния син на Георги Бенковски – Михаил Маджаров.

24 септември 2013 Коментари

Вашият коментар: