Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Лумнаха огньове в книжарница „Хеликон“

При подчертан интерес и с голям успех на 24 октомври 2013 г. в салона на книжарница „Хеликон“ на бул. „Цар Освободител“ №4 се състоя премиерата на третата поетична книга „Лумнали огньове“ (издателство „Сиела“) на д-р Иван Бързаков – политически емигрант, „враг на народа“ и „изменник на родината“, постигнал в САЩ забележителни житейски, научни и образователни успехи, психолог, полиглот, поет, създател на образователен метод (Оптималърнинг“) с многостранно приложение в САЩ и Западна Европа, но останал българин, говорещ родния си език без никакъв акцент, за разлика от нашего брата, който, поживял две-три годин на Запад, започва малко от малко да „заваля“, колкото да стане ясно, че вече е космополит…

Авторът обстойно, артистично и оригинално бе представен от поета Христо Троански, който пръв съобщи новината, че д-р Бързаков е бил номиниран за Нобелова награда за книгата си „Яростно в скръбта“, излязла през 2009 г.  Троански говори и за сложната съдба на автора, за предишнте му две книги, както и за последната, която е своеобразен синтез на досегашното поетично творчество на д-р Бързаков и продължава тази линия на гневен патос и яростна скръб по съдбата на загиващата родина и нейния народ.

След това за книгата говори литературинят критик Атанас Свиленов, който е и неин редактор (както и на втората книга „В съня над пропастта“).

Тези слова, както и прочетените от автора стихотворения, провокираха редица изказвания и въпроси към автора от присъстващите на премиерата.

25 октомври 2013 Коментари

Вашият коментар: