Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » За Ралица Агайн, КФН и застрахователния надзор
По време на първия си мандат (мисля, че не беше цял, а „довършващ“, така да се каже) като ръководещ Управление „Застрахователен надзор“ – ЗН,  към Комисията за финаносв надзор – КФН, Ралица Агайн - зааедно с колегите си, разбира се, и в много близко сътрудничество с най-влиятелните и компетентни структури от застрахователната общност – Асоциацията на българските застрахователи и Асоциацията на застрахователните брокери в България, с отделни водещи застрахователи и експерти – бе главно действащо лице в изработването и приемането в срок на Кодекса по застраховане – КЗ, с който, образно казано, България влезе в ЕС на 1 януари 2007 г.
КФН, ще припомня, беше създадена като мегакомисия при управлението на НДСВ (2001-2005). Имаше много критики, но в крайна сметка стана ясно, че формулата на обединения надзор е успешна. И досега КФН функционира – добре или зле. Освен ЗН, в КФН има още управления за надзор върху осигурителната и инвестиционната дейност.
Когато управляваше първата тройна коалиция начело със Станишев (2005-2009), ЗН бе оставен умишлено без титуляр година и половина, след напускането на Румен Гълъбинов. (Надявам се, тъй като е сред приятелите ми тук и добър познат, Румен да припомни и формулира по-точно с професионалното си мнение и език онези моменти).
Точно по времето на този луфт в надзорната дейност се разиграха умишлените действия на ръководствата на застрахователните компании „Юпитер“ и „Европа“, които доведоха до тяхната неплатежоспособност и обявяване в несъстоятелност, но едва след като Агайн оглави ЗН. Тогава именно бяха приети и онези отчисления от автомобилните полици за създаване на Обезпечителен фонд в случай на фалит на застраховател, от който фонд мнозина клиенти на „Юпитер“ и „Европа“ получиха обезщетенията си от застрахователни събития, които им бяха отказани преди.
Агайн има някои грешки и грехове, особено по отношение на една клауза в КЗ във връзка със забраната застрахованите обекти да се обозначават със знаци, указващи, че обектът е защитен не само от застрахователна компания, но и от такава, която е много „наша“. Забрана имаше, но имаше и начин да бъде заобикаляна. Помня добре критиките към Агайн по този повод от страна на Христо Христов – първия директор на първото управление за застрахователен надзор след приемането на първия Закон за застраховането през 1998 г., ако не бъркам годината.
Точно в тази клауза в КЗ по времето на ГЕРБ по инициатива на Цветан Цветанов бе предприета важна промяна, която отряза възможността на мафиотските структури да маркират застрахованите в своите компании автомобили срещу сума от 50-60 лева и да генерират по този полузаконен начин немалък приход ей така, „от въздуха“, както те са свикнали. (Този ход на Цветанов, както и някои други действия на ГЕРБ – например редуцирането на пенсионните и някои други привилегии и благинки за военни и полицаи –  също допринесоха за свалянето на правителството от власт; но това малцина го вдяват и до днес, или пък умишлено пренебрегват, за да се изкарат на по-големи борци от папата…)
Има и други грешки г-жа Агайн – със сигурност. Но когато бе сменена с Борислав Богоев, лично Григорий Вазов - собственик на Висшето училище по застраховане и финанси и бивш заместник-министър от правителството на ОДС (1997-2001), я покани на работа в това първо по рода си висше училище.
Както познавачите знаят, защитата на интересите на потребителите в КЗ и ресорната надзорна дейност на КФН в лицето на трите й управления върху дейността на трите вида небанкови финансови дейности – застрахователни, осигурителни и инвестиционни – са гарантирани достатъчно прецизно.
А и сегашният председател на КФН - Стоян Мавродиев, беше избран от ГЕРБ на този пост. Така че гласуването на ГЕРБ не трябва да изненадва никого. Освен това е много добре, че другариатът от БКП и ДПС бе поставен в шах. И съответно матиран. Разнобоят в техните редици винаги ще бъде от полза за демокрацията. Докато се разпаднат или бъдат забранени, което е най-доброто решение за България.

25 януари 2014 Коментари

Вашият коментар: