Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » СЛАВЯНСКИЯТ СЪБОР ВЕЧЕ СЕ Е СЪСТОЯЛ И ПРОВАЛИЛ, ДРУЗЬЯ!

Много пъти съм писал за един славянски събор, проведен в България през 1910 г. – и провалил се с гръм и трясък. Понеже сега част от лявата русъветофилска антилигенция ни лансира на нов глас проект на панславизма, доминиран от Русия под руководството на позната кремълска шайка староверци-болшевици, ще повторя най-важното:
През 1910 г. срещу този събор се изправя като скала не кой да е, а поетът боец Пенчо Славейков ведно с целия кръг „Мисъл“.
Всеки от четиримата рицари на перото – д-р Кръстев, П.П. Славейков, П.К. Яворов и П.Ю. Тодоров било със статии във вестниците, било с публични изяви – реагира остро срещу тази очевидна руска маниакална (та какво друго е руският месианизъм, ако не белег за москалската маниащина?!) инициатива, маскирана под лозунга за славянско единство.
Интересно е и друго – за да работи срещу провеждането на събора в София пристига като пратеник на Ленин не кой да е, а племеникът на Г.С. Раковски – Кръстьо, който по това време, както всички болшевици, е настроен срещу руския царизъм и неговия имперски девиз: „Православие, самодържавие, народност!“
Така че в този случай интересите на интелектуалците от кръга „Мисъл“ и на нормалните българи, опитали многократно „меда и жилото“ на руския империализъм, от една страна, и на бъдещите революционни болшевици от групировката на сифилитика Улянов – Ленин, от друга страна, напълно съвпадат, поне що се отнася до опитите на руския царизъм да постави славянството под своята опека и да го руководи.
Съборът все пак се е провел (основен негов двигател е „фасулковецът“ С.С. Бобчев – министър на просвещението в онзи момент, който отмъщава на Пенчо Славейков за неговата позиция срещу събора, като го уволнява от Народната библиотека в София, което става причина за напускането на България от поета и води до преждевремнната му смърт в Италия през 1912 г.), но бил пълен провал, както свидетелства и тогавашшната свободна преса.
Много подигравки предизвикало обстоятелството, че представителите на различните славянски народи не намерили помежду си общ език и преносно, и буквално – те разговаряли помежду си на френски, немски или английски, въпреки опитите на москалите да наложат руския като официален език.
Та те и досега за това се борят и ако има как, пак ще направят руския язык задължителен в училище!
Долу славяските събори по всички земни кълбета!
Долу руския месианизъм!
Долу империалистическа Русия!

29 май 2017 Коментари

Вашият коментар: