Начало » Г. Хумор и сатира » ПРИЯТЕЛЯТ СЛАВИ ГЕНЧЕВ

Когато „Бягство от Крим“ започна да излиза по света, се получи следният парадокс: много наши „медии“ отказваха да го публикуват в собствената ми родина – България. Тогава видях, че невидимата плетеница на Кремъл и путинистите владее много повече обществено и медийно пространство, отколкото си представях.

Тъкмо се бях съвсем отчаял, когато мой литературен колега и приятел ми предложи да се обърнем към Славимир Генчев. Дотогава слабо познавах Слави, бяхме се засичали 1-2 пъти в СБП.

Неочаквано за мен дойде добрата и радостна новина: Слави е успял да предостави „Бягство от Крим“ на Румен Леонидов и той го е публикувал в сп. „Факел“!

Това беше първото публикуване на „Бягство от Крим“ в България, което дължа на Слави Генчев.

По-късно Слави написа великолепния си материал „Чии интереси защитават българските писатели?“, в който описа моя казус със СБП и остро осъди позорното поведение на ръководството и някои членове по отношение на „Бягство от Крим“. Неговата статия събра над 10 хиляди прочитания за броени седмици! След това той я включи във великолепната си книга „От мястото на събитието“.

Така между нас се роди искрено приятелство, често се срещахме, дискутирахме, говорехме си за всичко; той беше и невероятен литературен ерудит. Викахме си „Братле“.

Слави стоеше на категорични демократични и анти-путинистки позиции. Той също мечтаеше за свободата на Украйна.

Слави, за мен ти си вечно жив, братле!

Помогни ни оттам да се преборим с кремълското зло, което отново заплашва нашата България!

За теб това беше житейска кауза.

Ти ненавиждаше конформистите. Остана винаги пламенен и безкомпромисен.

Знам, че сега си при Небесната Сотня!

Твой: Светослав Нахум

8 ноември 2020 Коментари

Вашият коментар: