Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Първомайски дневник: 1. „Строители на развалини“

На 30 май 2013 г. в Ритуалната зала на НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ – Първомай, наред с много други приятели и почители на литературата и на писателката Красимира Славова имах и аз удоволствието да присъствам на премиерата на нейния роман „Строители на рзвалини“. Самото заглавие – на пръв поглед описателн оксиморон – е показателно за същността на темата, която авторката разработва.
Водещ на литературната вечер бе Емилия Ангелова – главен библиотекар в читалището,чийто председател – Иван Караславов, също бе сред присъстващие на събитието. Присъстваха още кметът на Първомай Ангел Папазов, неговият заместник Николай Митков, секретарката на читалище „Пробуда“ – Дебър, Недялка Атанасова, която също така е поетеса и заместник-председател на Дружеството на писателите в Първомай. (Тук мимоходом ще спомена, че и в Дебър – квартал на Първомай, от три години е взстановена любителската театрална трупа към читалще „Пробуда“).

В началото на представянето трима актьори от любителската трупа към читалището – Нели Янева, Марияна Запрянова и Николай Николов, изпълниха откъси от романа. След това моята скромна особа се опита в типичния за Красимира стегнат и динамичен стил, типичен за книгата, да очертая най-основните характеристики на творбата. Председателят на Дружеството на писателиет в Първомай – Кръстьо Кръстев, който също така е актьор и режисьор на любителския театър, направи задълбочен анализ на романа, като по този начин двете изложения взаимно се допълниха и обогатиха представата на публиката за творбата. (На долния линк има повече подробности за казаното от нас двмата.)

http://parvomai.net/news/130806/Красимира_Славова_представи_

Радиожурналистът и водещ на културно предаване в Радио Пловдив Митко Гръблев отправи покана към Красимира за гостуване в радиото тази неделя, 2 юни. По-късно стана ясно, че не случайно в предаването ще вземе участие и кметът на Първомай – г-н Ангел Папазов, който се слави като голям поддръжник на културното и духовното развитие на града.
Докато Красимира след края на премиерата раздаваше автографи, останалите продължиха обсъждането на романа й на чаша вино.
Ще добавя още, че премиерата на романа бе в рамките на продължилите цял месец Културни празници в Първомай, които ще завършат утре – 1 юни, с детски празник.
Сред всекидневните прояви в рамките на майските празници бе и премиерно представление на любитеския театър, представил пред вярната си публика пиесата на Христо Бойчев „Районна болница“ под режисурата на Кръстьо Кръстев.
На срещата присъстваха и някои от прототипите на герои от романа, които дори се появяват там с истинските си имена, какъвто е случаят с Мурадие Ахмед..

31 май 2013 Коментари

Вашият коментар: