Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Митинг шествие в подкрепа на ранобудещите студенти

Или демокрация, или окупация!

Напук на контрабългарите от властта и народо!

„Романтиката е сега в протестите!“


Одухотворен, задушевен, талантлив, академичен – такъв видях и почувствах митинга шествие, проведен днес, в Деня на народните будители – 1 ноември, и организиран от преподаватели и студенти от всички ВУЗ-ове в подкрепа на студентския протест под наслов „Събудете се!“.
Към 11 часа сутринта  пред главния вход на СУ „Св. Климент Охридски“ се събра хилядно множество, за да подкрепи справедливата кауза на протестиращите студенти. Гражданите посрещаха с овации и скандирания преподавателите, които носеха голям транспарант с надписа:


„УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ

ПРИЗОВАВАТ: „СЪБУДЕТЕ СЕ!“


Студенти от всички висши училища прииждаха с плакати и траспаранти с оригинални и въздействащи текстове, като този например: „ДЕНЯТ НА СЪБУДЕНИТЕ“.

Организаторите се бяха погрижили за кратка и разнообразна „програма“. Чухме слова от преподавателите Александър Кьосев и Радка Влахова, стихове и песни, изпълнени от студенти, декларация на Ранобудните студенти, която завършваше с призив за


ОБЩА НАЦИОНАЛНА СТАЧКА


до падането на корумпираното правителство. Г-н Кьосев сподели, че е присъствал на Академическия съвет, който излезе с решение студентите „да протестират по начин, който да не възпрепятства учебния процес“. „Не ние научихме студентите, а те научиха нас!“, заяви Новков и допълни, че не трябва да ги наричаме


„РАНОБУДНИТЕ, А РАНОБУДЕЩИТЕ СТУДЕНТИ“.


Младите хора от своя страна в декларацията си издигнаха лозуна
„ИЛИ ДЕМОКРАЦИЯ, ИЛИ ОКУПАЦИЯ!“


Въодушевеното множество често прекъсваше ораторите със скандирания и аплодисменти.
След това, водени от преподавателите, всички потеглихме на шествие, което мина покрай Народната библиотека, където бяха поставени цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Улица „Оборище“ откъм храм-паметника „Св. Александър Невски“ (докога ли ще търпим това име, впрочем?!) бе блокирана от полиция, както впрочем и цялото пространство около храма, където бяха скупчени като овче стадо шепа привърженици на властта, заслужено освиркани от шествието и наречени със събирателното име „контрабългари“ заради всичките им тъпанарски контрапротести, защитаващи днешната червено-кафавя власт, изразяваща се в превръщането на овчарчето Калитко в овчарчето Капиталитко – и поради тази причина вечно алчно, ненаситно и ненаяло-ненапило се.
Шествието спря за кратко и пред паметника на Апостола на свободата, където студентите изпяха националия химн. (Впрочем, през цялото време отделни групи подхващаха и запяваха възрожденски песни).

Шествието продължи по улица „Московска“, зави по улица „Раковски“ и по булевард „Цар Освободител“ стигна до Народното събрание, където множеството спря, за да призова „народните“ представители час по-скоро да освободят сградата от своето срамно и нагло присъствие.

После парламентът бе ограден с жива верига от студенти, преподаватели и граждани, хванати за ръце, а аз, възползавйки се от мегафона на учителя будител Павел Николов,

призовах ветеринарите студенти да извършат спешен профилактичен преглед на другарите депутати поради съмнения за шапна епидемия, което може да доведе до спешно поставяне на Народното събрание под карантина.

1 ноември 2013 Коментари

Вашият коментар: