Начало » А. Дневник: репортажи, интервюта, анализи » Юбилейна научна конференция за Димчо Дебелянов

На 20 април 2012 г. в Централната сграда на Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“ в старопрестолния град Велико Търново се проведе юбилейна научна конференция, посветена на 125-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов.

Форумът бе организиран от Катедра „Българска литература“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“; Секция „Нова и съвременна българска литература“ към Института за литература при БАН; Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ и Държавен военноисторически архив – Велико Търново.

В началото на конференцията Светлин Радев – директор на Държавен военноисторически архив – Велико Търново. откри богата изложба на книги и документи, свързани с военното битие на Дебелянов, някои от които се показват за пръв път на публиката: заповедта, с която се определят длъжностите, чиито титуляри не подлежат на военна мобилизация, включително във Върховната сметна палата, където Димчо е работел като докладчик; списък на подофицерите, които не са повишени посмъртно в чин, сред които фигурира и името на поета; списък на извадените от офицерския състав български офицери и подофицери, загинали във войните в периода 1915-1919 г., като тази заповед носи подписа на министъра на войната Александър Стамболийски (в този списък е и името на Димчо), и много други ценни архивни документи.

На снимкта: директорът на библиотеката Иван Александров дарява на Светлин Радев за военноисторическия архив ново двутомно издание, включващо всички маршове и химни на български военни подразделения.

След първото заседание на конференцията Катя Зографова - директор на Националния литературен музей – София, откри двуезична изложба на тема „Българската литература – срещи и диалози със света“,

в която на основата на богат документален материал от фотоси, откъси и цитати от десетки произведения, писма и публикации в периодиката българската литература се разкрива като неразделна част от европейските и световните литературни събития, явления и процеси – от времето на първоучителите – светите братя Кирил и Методий, чак до наши дни.

С  доклади в конференцията участие взеха близо 20 университетски преподаватели, научни деятели и музейни специалисти от цялата страна,

Акад. Радев открива конференцията

между които акад. дфн Иван Радев, проф. Михаил Неделчев,

доцентите с докторска степен Иван Русков, Виолета Русева, Сава Сивриев, Людмила Стоянова, Николай Димитров, Антония Велкова-Гайдарджиева, доц. дфн Иван Станков, докторант Мария Димитрова, д-р Пламен Пенев, д-р Димитър Михайлов, Катя Зографова, Дойчо Иванов – уредник на къща-музей „Д. Дебелянов“ – Копривщица, и бившият уредник на музея Славимир Генчев. Прочетен бе и докладът на отсъстващия по уважителни причини Кристофър Бъкстън – английски поет, проводач и преподавател по английски език в България. (http://slavimirgenchev1953.blog.bg/poezia/2011/08/19/angliiskiiat-poet-i-prevodach-kristofyr-bykstyn-za-dimcho-de.804506)

Докладите и материалите от конференцията и последвалата дискусия ще бъдат поместени в сборник, който ще излезе през декември 2012 г.

Снимки за спомен с част от участниците в конференцията, получила висока оценка както от акад. Радев, така и от участниците и слушателите в залата.

Заб. Снимките са на Дойчо Иванов.

22 април 2012 5 Коментара

5 Коментара за “Юбилейна научна конференция за Димчо Дебелянов”

 1. Марияна Панчева коментира на 22 април 2012 :

  ;) ))

 2. Славимир Генчев коментира на 22 април 2012 :

  И от мен :)

 3. Царевец коментира на 22 април 2012 :

  Защо в Търново, не ми е ясно, но е важно събитие!

 4. Славимир Генчев коментира на 22 април 2012 :

  Дебелянов е поет на България.

 5. Нов ценен сборник с изследвания за Димчо Дебелянов « Славимир Генчев коментира на 23 ноември 2013 :

  [...] Юбилейна научна конференция за Димчо Дебелянов [...]

Вашият коментар: